«Εφυγε» η πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου

Απώλεια για τα ελληνικά γράμματα αποτελεί ο θάνατος της Ρένας Σταυρίδη-Πατρικίου, η οποία «έφυγε» την Παρασκευή ύστερα από μάχη με χρόνια ασθένεια, έχοντας καταθέσει ένα πλούσιο έργο, ερευνητικό και συγγραφικό, στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για μια τετραετία (2000-2004), η Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στην υπόθεση του ελληνικού βιβλίου χάρη τόσο στην κατάρτιση και την επιστημονική εμπειρία της όσο και την ειλικρινή πεποίθησή της για την ανάγκη προβολής και προώθησης της αναγνωσιμότητας, των ιδεών, των εκδόσεων. Αντίστοιχα θερμή και ουσιώδης ήταν η συνεισφορά της στην ιστορική επιστήμη, όπου υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας για τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα ως διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1978.

Η Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου, σύζυγος του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, γεννήθηκε το 1944. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Στρασβούργο και το Παρίσι. Πεδίο του επιστημονικού ενδιαφέροντός της αποτέλεσε το γλωσσικό ζήτημα, η εκπαιδευτική πολιτική, το πολύπτυχο του νεότερου ελληνισμού. Η βασική βιβλιογραφία της εστιάζεται, εξάλλου, σ’ αυτές τις θεματικές: Γλώσσα εκπαίδευση και πολιτική (Ολκός, 2009), Οι φόβοι ενός αιώνα (Ολκός, 2008), Ο Γ.Σκληρός στην Αίγυπτο. Σοσιαλισμός, Δημοτικισμός και Μεταρρύθμιση (Θεμέλιο, 1988) κ.ά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Χωρίς κατηγορία

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: