Ηλεκτρονικό χαρτί (5)

(ΙΙ)

Γύρισα σπίτι και έστησα το ηλεκτρονικό μου βιβλίο. Η διαδικασία ήταν εύκολη. Φόρτωσα στο μηχάνημα το βιβλίο που διάβαζα και το άφησα στην πρίζα να φορτίσει η μπαταρία του. Τέλος, το πήρα και κάθισα να διαβάσω. Παραξενεμένος ένιωθα. Τι σόι διάβασμα να κάνω τη στιγμή που δεν υπάρχουν σελίδες; αναρωτιόμουνα. Φοβόμουνα πως θα ξεχνούσα παντελώς τι θα είχα διαβάσει, την ώρα που δεν είχαν οι σελίδες υλική υπόσταση. Ύστερα, φοβόμουνα πως το διάβασμα θα ’ταν κουραστικό. Δεν ήταν. Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν μια ειδική οθόνη στην οποία οι λέξεις εμφανίζονται με την τεχνολογία του «ηλεκτρονικού μελανιού». Όχι, δεν θυμίζει τυπωμένο βιβλίο το αποτέλεσμα, όμως δεν είναι το διάβασμα κουραστικό, ίσα ίσα είναι ευχάριστο. Ανακάλυψα μία πολύ σημαντική λειτουργία: πατώντας σε οποιαδήποτε άγνωστη λέξη, εμφανιζόταν το αντίστοιχο λήμμα από το λεξικό της Οξφόρδης. Αυτό με βοηθούσε πολύ, κέρδιζα χρόνο όταν κάτι δεν καταλάβαινα.
Τελικά, το ηλεκτρονικό μου βιβλίο έγινε καλή συντροφιά. Ουδεμία σχέση έχει η εμπειρία της ανάγνωσης με το διάβασμα ενός βιβλίου. Ωστόσο, το κίνητρό μου, που ήταν η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και τα βιβλία, με ώθησε να αποδεχτώ τη διαφορά αυτήν. Την αγάπη μου για τα βιβλία τη μετέθεσα στην αγάπη για το ένα βιβλίο που τα χωρούσε όλα. Συνειδητοποίησα πως δεν χρειάζεται να κατέχεις τα βιβλία για να έχεις γνώση ή καλλιέργεια. Φτάνει να τα διαβάσεις. Η επιθυμία και πολυτέλεια να έχει κανείς μια ολόκληρη βιβλιοθήκη σπίτι του είναι ίσως αποκύημα της βιομηχανικής εποχής. Παλαιότερα, λόγιοι άνθρωποι δεν είχαν πολλά βιβλία. Πού να τα βρουν; Ήταν πανάκριβα. Αυτό όμως, δεν ακύρωνε τις γνώσεις τους. Είναι ίδιον του καπιταλισμού μάλλον, να θέλουμε να έχουμε απ’ όλα τα είδη δικά μας, προσωπική μας ιδιοκτησία.
Ίσως θα έπρεπε τα βιβλία να τα μοιραζόμαστε, όπως διδάσκουν και οι bookcrossers που τα «απελευθερώνουν». Ίσως αυτό να είναι το μέλλον. Όμως, τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των συγγραφέων και των εκδοτών;
(συνεχίζεται)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: