Πιστεύω (2)

Στο μανουάλι
κερί ανάβει πιστός
και προσεύχεται

Έχοντας τις προάλλες παρακολουθήσει τους Χαιρετισμούς σε μια εκκλησία, μόνος άντρας εγώ μαζί με ελάχιστες γυναίκες μετρημένες στα δάχτυλα, κατέβαινα ώρα σούρουπου την πλαγιά από τη Χώρα της Σερίφου προς το Λιβάδι. Κοιτούσα ποθοπλανταγμένος τα χρώματα, τη θάλασσα να απλώνεται κάτω, μύριζα την άνοιξη και θυμόμουν την Οκτάνα του Εμπειρίκου. Το χαϊκού το έφτιαξα στο δρόμο, κατεβαίνοντας.
Γύρισα μετά στα δικά μου και δεν ασχολήθηκα άλλο, μου πέρασε. Ξαναθυμήθηκα την Οκτάνα και την έπιασα στα χέρια μου τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, μεσημέρι Μεγάλης Τετάρτης. Αντιγράφω:
«Οχι! Οχι! Δεν βρίσκεται η χαρά στην άλλη όχθη μόνο! Είναι εδώ, μεσ΄ στις ψυχές μας, μέσα σε τούτες τις καρδιές, είναι παντού για όσους μπορούν να σπάσουν τα δεσμά των, αφού και μέσα μας ο ήλιος ανατέλλει και δείχνει την πορεία μας παντού όπου πηγαίνει, φώς εκ φωτός αυτός, πυρσός λαμπρός του υπερτάτου φαροδείκτου, που όλοι τον παραλείπουν οι άλλοι, του φαροδείκτου, σύντροφοι, που είναι ο ουρανός!»
«Ετσι ελάλησα και κάθε αμφιταλάντευσις απέπτη απ΄ τις ψυχές μας. Η αγαλλίασίς μου στους άλλους μετεδόθη, και, όλοι, κοιτάζοντας τον ήλιο, πετάξαμε τα σύνεργα της πλοιαρχίας – χάρτες, διαβήτες, εξάντας και φακούς – και αρπάζοντας τους σκούφους μας, εμείς, οι ναυτικοί εκ ναυτικών, τρέξαμε στο καράβι μας (το λέγαν «Αγιος Σώζων») και όλοι, φλεγόμενοι από τη νέα μας πίστη, χωρίς πλέον να ψάχνουμε το «πού» και «πώς», τα παλαμάρια λύσαμε και υψώνοντας τα πανιά μας, αδίστακτα σαλπάραμε με μια κραυγή: «Κύριε των δυνάμεων, μεθ΄ ημών γενού».
Ξεκινώντας σήμερα, είχα στο νου μου να γράψω ένα κείμενο για την πίστη. Δεν τα κατάφερα. «Πιστεύω» κι αν φωνάζω στον τίτλο, μου πέρασε, τι κρίμα!
Παρηγοριέμαι όμως πως δεν είναι ακόμη καιρός. Πως κι αν προς το παρόν δεν μπορώ, όμως «χάρτες, διαβήτες, εξάντας και φακούς» θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα να τους πετάξω.
Την πλαγιά της Σερίφου, ώρα σούρουπου μετά τους Χαιρετισμούς, μια μέρα, παρηγοριέμαι, θα αντέχω εσαεί «καυλοπυρέσσων» να κατεβαίνω.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: