Οδηγίες επιστροφής (3)

Περιμένετε πρώτα να πει ο παπάς το ‘δεύτε λάβετε φως’. Την ώρα που οι άλλοι θα λαμβάνουν, εσείς αφήστε τους και βγείτε στον περίβολο της εκκλησίας, σε ανοιχτωσιά όμως. Μακριά από τον πολύ τον κόσμο. Μπορείτε φυσικά να είστε εκεί και από πριν, μη σας το φάει κανένας άλλος το μέρος. Έχετε μαζί σας ένα μεγάλο μεγάλο κομμάτι σύρμα για τα πιάτα -όχι απ’ το πολύ χοντρό- που κλέψατε από την κουζίνα της μαμάς σας. Εκείνο το ρολό το μαλακό, αν θυμάστε, είναι το καλύτερο, ας ελπίσουμε ότι αυτό χρησιμοποιεί η μαμά σας. Αλλιώς υπάρχουν και οι μαμάδες των φίλων σας.
Δένετε το σύρμα για τα πιάτα στην άκρη ενός σύρματος κανονικού, λεπτού, όλο και κάτι θα έχετε βρει σε κάποια αλάνα ή σε κάποιο γιαπί. Εν ανάγκη ξηλώστε από κανένα φράχτη, στους παλιούς μερικά είναι ξηλωμένα από μόνα τους. Προσοχή μη γρατζουνιστείτε μόνο και προσοχή στις σκουριές, ποιος τους ακούει άμα γυρίσετε γρατζουνισμένος ή γεμάτος σκουριές. Να είναι αρκετά μακρύ, από την άκρη που θα κρατάτε στο χέρι σας μέχρι την άκρη που θα είναι δεμένο το σύρμα για τα πιάτα, θέλει απόσταση. Εξασφαλίστε θεατές -κάποιους φίλους σας ας πούμε-, είναι προτιμότερο. Ή πάλι όχι, ποντάρετε στο ότι θα κερδίσετε τα βλέμματα στην πορεία. Ούτως ή άλλως δεν είναι οι θεατές αυτό που θα θυμάστε μετά.
Έχετε μαζί σας φωτιά, πού να τρέχετε εκείνη τη στιγμή να ζητάτε. Αφήστε που, εν μέσω τόσων αναμμένων λαμπάδων, μάλλον την καχυποψία θα προκαλέσετε και, βεβαίως, άγιο φως είναι δύσκολο να σας δώσουν γι’ αυτή τη δουλειά. Καλύτερα λοιπόν ένας αναπτήρας, από την κουζίνα της μαμάς σας πιθανότατα κι αυτός. Υπόψιν ότι τα σπίρτα, ειδικά άμα τυχόν φυσάει, δεν είναι και πολύ βολικά. Ποιο είναι το καλό σας χέρι, το αριστερό ή το δεξί; Με αυτό θα κρατήσετε τη μία άκρη του σύρματος, την ελεύθερη. Το σύνθημα το ξέρετε, ο παπάς δε θα αργήσει να το πει. Έχετε στο άλλο σας χέρι τον αναπτήρα και, μόλις το ακούσετε, τον ανάβετε και βάζετε φωτιά στην άλλη άκρη, στο σύρμα για τα πιάτα δηλαδή. Μην περιμένετε να φουντώσει, δε θα κρατήσει πολύ. Αρχίστε.
Γυροφέρνετε, υψώνετε γρήγορα την αναμμένη κατασκευή σας πάνω από το κεφάλι σας ή τη φέρνετε παράλληλα με το σώμα σας και τη στριφογυρίζετε με φόρα. Και αμέσως ένας φωτεινός κύκλος από σπιθίτσες σάς στεφανώνει ή σας κλείνει μέσα του. Σπιθίτσες, ναι, σε κύκλο φωτεινό από πάνω σας ή από γύρω σας σπιθίτσες πολλές, πώς πετάγονται, πώς σκορπίζονται παντού, τύφλα να ΄χουν τα βεγγαλικά και οι στρακαστρούκες που χαλάνε τον κόσμο, εσάς δε σας νοιάζουν, δεν τα αρέσετε εσείς αυτά, εσείς εκεί, στη μέση της ανοιχτωσιάς στεφανωμένος με τις σπιθίτσες σας, στη μέση περίκλειστος από τις σπιθίτσες σας, με μανία, με φόρα γυροφέρνετε την κατασκευή σας κι όσο κρατήσει, όσο πάει, θα σβήσει, θα σωθεί όπου να ΄ναι, αλλά εσείς εκεί, ως το τέλος στεφανωμένος με τις σπιθίτσες εκεί, κι ας καψαλίζονται κάποια μαλλιά, και της καλής της νονάς σας ακόμα, κι ας καίγονται κάποια λαμπριάτικα ρούχα, και της μικρής αδερφής σας μπορεί, ας πρόσεχαν, αυτοί ας πρόσεχαν, ας μην έρχονταν τόσο κοντά σας, εσείς δε φταίτε, εσείς φαίνεστε και δεν κρύβεστε και δε φταίτε και στο κάτω κάτω ας θυμώσουν κιόλας, ας σας μαλώσουν, ας το πούνε και στη μαμά σας στο κάτω κάτω, εσείς δε φταίτε.
Εσείς είστε πάλι παιδί. Ανάβουν ακόμα οι σπιθίτσες σας και πετάγονται παντού και σκορπίζονται; Ως όλες τους να σβηστούν, εσείς είστε πάλι παιδί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: