Εκδυση II

ΙΙ

Ο Γκρέγκορ κατέβηκε στο δρόμο, αποφασισμένος να πάρει ταξί. Το ραντεβού του ήταν μακριά απ’ το κέντρο, και δεν μπορούσε να υπολογίσει το χρόνο που του χρειαζόταν για να φτάσει στην ώρα του. Έγνεψε σ’ έναν ταξιτζή, όπως επιχειρούσε όμως να διασχίσει το παγωμένο οδόστρωμα, είδε απ’ τ’ απέναντί του πεζοδρόμιο τον Πολίβκα να ορμάει πρώτος στο ταξί, θέλοντας σίγουρα να τον καθυστερήσει κι άλλο από σκέτο πείσμα. Μπήκε στο επόμενο ταξί, που στο πρώτο κόκκινο φανάρι σταμάτησε δίπλα σ’ αυτό που επέβαινε ο Πολίβκα. Για ν’ αποφύγει να διασταυρωθεί το βλέμμα τους μεσ’ απ’ το τζάμι, ο Γκρέγκορ άνοιξε το χαρτοφύλακά του κι έσκυψε πάνω του κάνοντας πως γυρεύει κάτι. Στα χέρια του έπεσε το γράμμα που του είχε στείλει η εταιρεία του εμπορικού αντιπροσώπου που επρόκειτο να συναντήσει. Τον προσκαλούσαν μάλιστα σε γεύμα, κάτι που όπως είχαν έρθει τα πράγματα τον εξυπηρετούσε και με το παραπάνω: Όχι μόνο δεν είχε κάτσει στο τραπέζι το πρωί, αλλά θ’ αναγκαζόταν να παραλείψει και το δείπνο του, μια που το τρένο που θα έπαιρνε το ίδιο βράδι για την Πράγα δε διέθετε βαγόνι με εστιατόριο.

Ήταν απίστευτο το θράσος μερικών ανθρώπων. Ενώ αυτός κοιμόταν, ο Πολίβκα πρέπει να είχε σκαλίσει τα χαρτιά του. Μέσα στο φάκελο με την επιστολή της εταιρείας, είχε κοτσάρει το επισκεπτήριό του: Μπολεσλάβ Πολίβκα, Κινέζικος Κατακλυσμός, εμπορικός αντιπρόσωπος.

«Σας λέει κάτι τ’ όνομα Κινέζικος Κατακλυσμός;» ρώτησε συγχυσμένος τον ταξιτζή.

«Το κινέζικος μου λέει, και το κατακλυσμός επίσης. Το κινέζικος κατακλυσμός, σε μία φράση, μου φαίνεται αλαμπουρνέζικα,» του απάντησε μ’ αυθάδεια αυτός.

«Υπάρχει εδώ κινέζικη συνοικία;» απαίτησε να μάθει ο Γκρέγκορ, χάνοντας την ψυχραιμία του.

«Μήπως εννοείτε κινέζικος καταυλισμός;» γέλασε τότε εξυπνακίστικα ο άλλος.

Γρήγορα αποδείχθηκε πως δεν αστειευόταν. Στο επόμενο φανάρι, άνοιξε μάνι μάνι το παράθυρο και φώναξε σ’ ένα μεσόκοπο περαστικό:

«Παλικάρι, έχεις υπόψη σου πού είναι ο κινέζικος καταυλισμός;»

«Μια στιγμή να ρωτήσω,» είπε ο άγνωστος κι εξαφανίστηκε στο γωνιακό παντοπωλείο.

Ο ταξιτζής καβάλησε το πεζοδρόμιο, χωρίς να σταματήσει το ταξίμετρο. Στο μεταξύ, το ταξί του Πολίβκα είχε γίνει άφαντο. Ο Γκρέγκορ ένιωσε τα δόντια του να τρίζουν. Ούτε κατά διάνοια να δει πού βρίσκονταν οι δείχτες στο ρολόι του. Πολύ ευχαρίστως θα έλουζε τον οδηγό πατόκορφα στις βρισιές, αλλά συγκρατήθηκε. Αν τον κατέβαζε επί τόπου, θ’ αργούσε ακόμα περισσότερο. Κόντευαν να χρονίσουν, όταν ο πληροφοριοδότης τους ξεπρόβαλε απ’ το κατάστημα, με κάτι που άσπριζε στα χέρια του.

«Με πάτε λίγο παρακάτω;» ρώτησε μάλλον για τους τύπους, κι ανοίγοντας την πίσω πόρτα στριμώχτηκε δίπλα στον Γκρέγκορ.

Ο ταξιτζής έφυγε σίφουνας. Χωρίς κανένα σχόλιο, ο άγνωστος παρέδωσε στον Γκρέγκορ μια κάρτα σε σχήμα επισκεπτηρίου. Φαινόταν ίδια με το επισκεπτήριο του Πολίβκα που είχε βρει στο χαρτοφύλακά του προηγουμένως, μόνο που έγραφε Μπόλεκ Πολίβκα, Κινέζικος Καταυλισμός.

Τώρα ο Γκρέγκορ φλεγόταν από περιέργεια να συγκρίνει τα δυο επισκεπτήρια, αλλά η παρουσία του ξένου τον δυσκόλευε. Αν έπαιρνε χαμπάρι ο άλλος ότι υπήρχε δεύτερο επισκεπτήριο, θα θεωρούσε και με το δίκιο του πως του ζήτησαν να τους δείξει το δρόμο για να γελάσουν εις βάρος του. Λες και μάντεψε ότι ο συνεπιβάτης του ήθελε ν’ απομονωθεί, ο διπλανός του κατέβασε το ξασπρισμένο στόρι στο δικό του παράθυρο κι έγειρε πίσω στο κάθισμα κλείνοντας τα μάτια του. Ο Γκρέγκορ ξανάνοιξε το χαρτοφύλακα με τρόπο, και βγάζοντας απ’ έξω το παλιό επισκεπτήριο βεβαιώθηκε πως έγραφε Μπολεσλάβ Πολίβκα, Κινέζικος Κατακλυσμός, όπως το θυμόταν. Κοιτάζοντας τις δύο κάρτες, η μόνη αμφιβολία που του έμενε πλέον ήταν αν στο αριστερό του χέρι κρατούσε το επισκεπτήριο που του έδωσε ο άγνωστος και στο δεξί αυτό που μόλις είχε βγάλει απ’ το χαρτοφύλακα ή το αντίστροφο. Υπήρχε πάντα ένα ενδεχόμενο κάποια στιγμή να τα ’χε αλλάξει χέρια ασυναίσθητα.

 […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: