Για το δίκτυο (1)

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου σε ένα δημόσιο μέσο σκέφτηκα να σας μιλήσω για το θέμα του δικτύου μέσα από την προσωπική μου εμπειρία. Όπως κανείς αναζητάει τον έρωτα και φίλους, έτσι αναζητάει και συντρόφους, ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να συγκροτήσει σχέσεις διαλεκτικές που εμφορούνται από το πάθος για μια κοινή υπόθεση. Για μένα τέτοια υπόθεση είναι η τέχνη.

Στην εποχή μας δεν υφίσταται η έννοια της πρωτοπορίας, ούτε μπορεί να στηθεί κίνημα που να συγκροτείται από κοινές θέσεις πάνω στην καλλιτεχνική έκφραση. Κάθε καλλιτέχνης είναι ένα μοναχικό πείραμα που δεν υπολογίζει παρά στη δύναμη του δικού του οράματος. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες είναι περισσότερο παίκτες παρά κατακτητές και ο κόσμος δεν είναι το παιχνίδι το οποίο είναι δυνατόν να εποπτεύσουν από μια προνομιούχα θέση, αλλά ένας από τους παίκτες κι αυτός. Ίσως κάθε έργο που θέλει να συνομιλήσει με την εποχή να είναι ένα μοναχικό πείραμα που γίνεται όχι για να επιβεβαιώσει μια θεωρία αλλά για να κατασκευάσει έναν χάρτη για μια άγνωστη περιοχή, «όπου συνδιαλέγονται η αμφισβήτηση της μίας και μοναδικής αλήθειας και το υποκειμενικώς βιωμένο παρόν.»

Αλλο πράγμα όμως η μοναχικότητα και άλλο η ατομικότητα. Το δίκτυο μπορεί να μην είναι είναι ομάδα, συγκρότηση δηλαδή όπου όλα τα μέλη υπακούουν σε ένα κοινό κώδικα, είναι όμως ένα είδος συλλογικότητας που αρθρώνει με την ίδια του την ύπαρξη έναν κατ’εξοχήν πολιτικό λόγο. Η ίδια η ανάγκη συγκρότησης του δικτύου επιβεβαιώνει την πεπείθηση ότι τα έργα και οι σκέψεις που τα γεννούν δεν είναι ποτέ προιόν ατόμων απομονωμένων, αλλά μάλλον αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών και κυκλοφορίας πολλών και συχνά αντικρουόμενων αντιλήψεων. Η κοινωνία που ζούμε μας ωθεί στον ανταγωνισμό και την απαίτηση για αποτέλεσμα και παραγωγικότητα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι καθένας είναι μόνος απέναντι στην αμείλικτη λογική της αγοράς και κάθε άλλη πρακτική είναι ατελέσφορη και χάσιμο χρόνου. Παρόλ΄αυτά σε ολόκληρο τον κόσμο κοινωνικές ομάδες, κολλεκτίβες καλλιτεχνών, ανεξάρτητα πολιτικά κινήματα επιχειρούν και καταφέρνουν να συστήσουν δράσεις και διάλογο αμφισβητώντας αυτές τις κυρίαρχες αντιλήψεις.

(συνεχίζεται)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: