Για το δίκτυο (2)

Συνεχίζοντας το προηγούμενο σημειώνω συνοπτικά έξι όρους που συνιστούν τον χαρακτήρα του δικτύου (με ιδιαίτερη αναφορά σε δίκτυα καλλιτεχνών):

Ανάπτυξη δημόσιου λόγου.

  1. Πρακτικές αυτοδιαχείρισης και προβολής του καλλιτεχνικού έργου εκτός των δεδομένων μηχανισμών της αγοράς και των  θεσμών και κατ’αυτόν τον τρόπο ανάπτυξη ειδικών σχέσεων με αυτές τις δομές.
  2. Ανάπτυξη διαλόγου με σκοπό όχι απαραίτητα τη συναίνεση και την άρθρωση κοινών θέσεων, αλλά την αποσαφήνιση όρων καθώς και έρευνα  και κριτική που ωφελείται από τις διαφορετικές εκφράσεις.
  3. Αναζωπύρωση της συζήτησης για θέματα που οι σύγχρονοι κοινωνικοί μηχανισμοί έχουν βγάλει εκτός ημερησίας διάταξης, όπως η αναζήτηση της αλήθειας και του νοήματος, χωρίς να επιζητείται η συναίνεση ως μέτρο και υπέρτατη επιβεβαίωση της εγκυρότητάς τους.
  4. Παραγωγή κοινών δράσεων στις οποίες συμβάλλουν τα μέλη του δικτύου και προκύπτουν από τις σχέσεις μεταξύ τους. Οι δράσεις αυτές πραγματώνουν μια δυνατότητα παρέμβασης στο δημόσιο χώρο ως κομβικά σημεία, που εκπέμπουν όλες τις προηγούμενες επισημάνσεις και δημιουργούν καινούριους τρόπους ανάπτυξης δημόσιου λόγου, αναζητώντας συμμετοχή και όχι παθητική θέαση.
  5. Τέλος το δίκτυο προτείνει πως να ζούμε μαζί με το ίδιο και το διαφορετικό, διδάσκει την ανεκτικότητα απέναντι σε αυτό που δεν είναι απόλυτα καθορισμένο ή κατανοητό ή προβλέψιμο, προκρίνει τη συμφιλίωση με την ενδεχομενικότητα της ζωής και την πολυφωνία.
Advertisements

One thought on “Για το δίκτυο (2)

  1. Αν μιλάμε για το διαδίκτυο, πιστεύω ότι όσον αφορά τους συγγραφείς μόνο το 1 έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στο έργο τους και αυτό με πολύ συγκεκριμένους τρόπους.
    Τα υπόλοιπα όπως πχ το 5, μπορεί να δουλέψουν ακόμα και αντίστροφα από τον τρόπο που περιγράφονται, κατά τη γνώμη μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: