Για το Δίκτυο (3)

 Συνεχίζοντας το προηγούμενο κείμενο για τα δίκτυα καλλιτεχνών θα μιλήσω συνοπτικά για δύο τέτοιες συλλογικότητες τις δράσεις των οποίων θεωρώ έργα τέχνης, αξεχώριστα και ίδιας αξίας με την πιο προσωπική και μοναχική συγγραφική μου δραστηριότητα.

Την καλλιτεχνική πλατφόρμα intothepill, με ποικίλες δραστηριότητες, μία εκ των οποίων το μικτό έργο Karaoke Poetry Bar (Μπιενάλε Αθήνας 2007) στο οποίο συμμετείχα ενεργά.  Το intothepill λειτούργησε σαν καλλιτεχνική ομάδα με παραγωγή κοινών έργων, (με συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, φεστιβάλ και Μπιενάλε στην Ελλάδα και το εξωτερικό) αλλά και σαν πλατφόρμα για την διάδοση και την ανάδειξη του έργου καλλιτεχνών, που ασχολούνται κυρίως με τα νέα μέσα.

Το POETRY NOW, μια ανοιχτή πλατφόρμα μεταξύ ποιητών που διοργανώνει και συντονίζει συζητήσεις, ανακοινώσεις, απαγγελίες και άλλες δράσεις με κέντρο την σύγχρονη ποίηση. Στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται κυρίως στο φιλοσοφικό café Dasein  ένας ή περισσότεροι κάθε φορά  ποιητές, παρουσιάζουν μία όψη του ποιητικού φαινομένου με εισήγηση, οπτικοακουστικό υλικό και ανάγνωση ποιημάτων. Έχει επίσης διοργανωθεί μια σειρά παρουσιάσεων έργων σε εξέλιξη (work in progress) από πολλούς σύγχρονους ποιητές. Η συζήτηση που ακολουθεί με το κοινό, ολοκληρώνει το στίγμα του εγχειρήματος: την απόπειρα για μια συλλογική διερεύνηση του σύγχρονου ποιητικού τοπίου, ως προυπόθεση της σύγχρονης γραφής. Παρόλο που οι ποιητές που συμμετέχουν δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς αισθητικούς δρόμους, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν κοινά πεδία έρευνας καθώς και κριτήρια αξιολόγησης, που μπορούν να αποτελέσουν τα κομβικά σημεία ενός δικτύου.

Η δυνατότητα άρθρωσης λόγου περί ποιητικής, η άσκηση κριτικής, η διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων διακίνησης της ποίησης και η σχέση της με τις υπόλοιπες τέχνες, είναι μερικά από τα ζητήματα που προκύπτουν συχνά. Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι η αποκατάσταση μιας διαλεκτικής σαν αναγκαιότητα για την  καλλιτεχνική δημιουργία.  

Η πλατφόρμα δεν είναι μόνο ένα βήμα διαφορετικών προσεγγίσεων για τη σύγχρονη ποίηση αλλά λειτουργεί κυρίως σαν εργαστήριο, όπου η συζήτηση διεξάγεται χωρίς προκαταλήψεις και σε βάθος, βιωματικά, κριτικά και θεωρητικά. Ήδη έχουν προκύψει συνεργασίες, ανταλλαγές κειμένων και πλήθους πληροφοριών που αφορούν την ποίηση, μεταφραστικά και εκδοτικά σχέδια, κοινές απαγγελίες και δράσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις μπορείτε να δείτε στις παρακάτω διευθύνσεις.

www.intothepill.net

www.karaokepoesie.blogspot.com

www.poetrynow.wordpress.com

www.greekpoetrynow.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: